İş yaşamının stresini bir nebze olsun azaltabilmek basiretli iş insanı olarak hareket etmekten geçiyor. TTK.md.18/2 hükmüne göre her tacirin, ticaretine ait bütün faaliyetlerinde basiretli bir iş insanı gibi hareket etmesi şarttır denilmekte. Öyleyse nedir bu basiretlilik kavramı? Ve ticarette en küçük işletme sahibinden en büyüğüne nasıl işlemeli?
Basiret kelimesi seziş, anlayış, kavrayış, uyanıklık ve uzağı görebilme gibi anlamlara gelmekle birlikte, günümüz koşullarında 'stratejik hareket kabiliyeti' şeklinde ifade etmek en doğrusu olacaktır. Biz mali müşavirler olarak işletme kuruluşu sırasında tacirle ilk kez bir araya geldiğimizde tacirin iş planını yapmış, neyi nasıl satacağı veya üreteceği konusuna hakim, nerede hangi pazar koşullarında çalışacağının bilincinde olmasını bekliyoruz. Çünkü sürdürülebilir ticaret ancak tacirin basiretli hareket etmesiyle mümkün!
İstatistiklere baktığımızda genelde işyeri açılışları veri kabul edilirken, açılıp kısa sürede kapanan işletmelerden genelde bahsedilmez. Ticaretin batmak kelimesi ile negatif bir algıyla eşleştirilmesi temkinli kişilerde ticaret ve girişimcilikten uzak durulması gerektiğini düşündürür. Aslında yaptığımız veya yapacağımız işin fizibilitesini iyi ve doğru planladığımızda işlerin kolaylıkla halledilebileceğini, doğru zaman ve doğru kişilerle piyasa içinde bir araya gelebileceğimizi düşünüyorum.
Tacirin sorumlulukları Ticaret Kanunu'nda diğer kişilere uygulanan hükümlerden farklıdır. Nedeni tacir olduysanız ticari hayat ile ilgili daha özenli olmalısınız diyor kanun, şöyle ki;
Kısacası tacir basiretli hareket etmeli diyerek bunun yol ve yöntemlerine KOBİ'ler bazında ele alarak değinmek istiyorum. Teknolojinin ve bilgi işleme tekniklerinin iş yükünü azalttığında hem fikiriz. Bilgiye kolay ulaşabiliyoruz ama amacımız doğru bilgiye ulaşmak. Doğru bilgi için doğru soruları sormalıyız . Öyleyse etrafımızda uzman olan işini yapan çalışanlara sahip olmalı ve müşavirler, avukatlar, bilgi işlem uzmanları gibi destek sağlayıcılarla kaliteli iletişim kurarak, verilen tavsiyelere kulak vermeliyiz.
Önleyici danışmanlık modelini benimseyen bir müşavir olarak naçizane tavsiyem; hata olmadan önlemek, başımıza bir iş gelmeden tedbir almak olacaktır.
Basiretli bakış açıları diliyorum...
SMMM Asena ÖZTÜRK