Dijitalleşme

Dijitalleşme

"Türkiye Teknoloji Buluşmaları Antalya" etkinliği, alanında öncü birçok firmanın katılımıyla 22 Şubat 2019'da gerçekleşti. Ticaretin, teknolojinin hızlı gelişimi karşısında nasıl stratejiler geliştirmesi gerektiği, globalleşen dünya düzeninde internetin ve teknolojik gelişmelerin Kobilere sağlayacağı avantajlar gibi birçok faydalı konunun ele alındığı etkinlikte edindiğim deneyimlerle ben de; Mesleğimiz ve Hizmet sunduğumuz mükelleflerimiz açısından bir kaç konuya değinmek istiyorum.

Gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte ticaret yön değiştiriyor. Peki biz işletme sahipleri bu değişime ne kadar ayak uydurabiliyoruz? Özellikle Kobiler açısından durumu ele aldığımızda; ekonomik daralma, rekabet koşullarındaki değişiklik ve çoğu zaman "neyi, nasıl yaparım?" sorusunun cevapsız kalması gibi etkenlerle değişime ayak uydurma konusunda çağın gerisinde kalındığı aşikar. Son 10 yılda Dijital bir devrim yaşanırken, Sanayi Devrimini pas geçmiş bir ülke olarak, 'Dijital Okur Yazarlık Seferberliği'ni pas geçme lüksümüz bulunmamaktadır. Çünkü; çok değil 10 yıl sonra geriye dönüp baktığımızda bugünlerde ertelediğimiz ya da önemsemediğimiz birçok şeyi yapmış olmayı dileyeceğiz.

Artık rakip; yan dükkan değil, bütün dünya! Hepimiz duyduğumuzda heyecanlanıyoruz e-ticaret/e-ihracat... henüz bu iki konuda dünyada geri sıralarda olsak da, konuyu yeterince önemser, destek ve eğitimlerle kendimizi geliştirirsek her şey mümkün. Neden siz de ihracat yapmayasınız ki? Bir düşünün derim, üstelik teknoloji size bu kadar imkan sunarken?

Peki Türkiye'de Kobilerin gücü nedir? Ülke çapında istihdamın %75'ini sağlayan kobiler, ülke ekonomisinde görmezden gelinmeyecek kadar güçlüdür aslında. Yıllık çalışan istihdam sayısı 250 kişiden az işletmelere Kobi dendiğini göz önünde bulunduracak olursak, Kobilerin önünü açacak, istihdamı artırıcı, verimli teşviklerin olması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca; ihracatı kolaylaştırıcı, etkili vergisel avantajlar ve azaltılmış gümrük prosedürlerinin de gündeme alınıp, etkili çözüm kararları alınmalıdır. Bütün bunların elde edilebilmesi içinse öncelikle; Kobilerin kendi gücünün farkına varması, önlerindeki engellerin tespitini doğru yapmaları ve bu engelleri aşacak taleplerde bulunabiliyor düzeyde gelişim göstermeleri gerekmektedir.

Çok sevdiğim bir söz; "herkes kendi evinin önünü temizlese, her yer tertemiz olur."
Bahane bulmak yerine, çözüm üretmek; tüm dünyadaki rakipleri izlemek/örnek almak; ufkumuzu açıp harekete geçmek zamanımız sizce de gelmedi mi?

SMMM Asena ÖZTÜRK

En çok okunanlar

...

Uzman desteği için iletişime geçin

HARİTA