Mali Müşavirler, firmaların mali durumlarını, kâr/zarar durumlarını doğru analiz ederek vergi mevzuatına uygun olarak devletin en önemli gelir kaynağı olan vergilerin tahakkuk ettirilmesi görevini üstlenirler.
Firmaların finansal işlemlerini yürütmede,denetlemede muhasebe belgelerinin mevzuata uygun biçimde düzenlenmesinde mali müşavirler önemli bir rol almaktadırlar.
Mali Durumunu en doğru şekilde değerlendiren işletmeler atacakları her bir adımı daha gerçekçi atabilirler, muhasebe her ne kadar defter kaydı tutmak ve hesaplamalar yapmak ile özdeşse de mali müşavirlik kavramı bunu bir adım öteye taşımaktadır yani analiz etme ve yorumlama, hal böyle olunca girişimcinin yol haritasını şekillendiren verilerin kaynağını işte bu mali veriler oluşturmaktadır.
Mali müşavir kendi içinde;
Her iki mesleğin görevleri ve takip ettikleri konular farklıdır.
3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik kanunu kapsamında da belirtildiği gibi işletme defterlerini tutmak, vergi beyannamelerini hazırlamak, mevzuata uygun olarak muhasebe denetimlerini uygulamak ve ilgili raporları hazırlamakla görevlendirilmiş kişilere mali müşavir denilmektedir.
Ruhsat aldıktan sonra 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında mesleklerini icra etmeye iki şekilde başlayabilirler . Serbest Meslek Mensubu olarak kendi bürolarını açmak ya da bağımlı çalışma adını verdiğimiz bir şirketin çalışanı olarak sadece o şirkete ait iş ve işlemleri yapmak üzere çalışma şeklinde biz bu yazımızda daha çok Serbest Meslek olarak çalışan ve daha fazla kişiye hitap eden büro mensuplarını değerlendireceğiz
Mali müşavir olabilmek için üniversitelerin iktisat, işletme, kamu yönetimi, maliye, bankacılık, hukuk, muhasebe gibi 4 yıllık ilgili bölümlerinden mezun olunmalıdır. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir – SMMM staja başlama sınavında başarılı olanlar 3 yıl zorunlu stajlarını bitirdiklerinde SMMM- Mesleki Yeterlilik sınavlarında başarı gösterdikten sonra bu mesleği yapmaya hak kazanırlar. SMMM'lerden 10 yıllık çalışma deneyimi sonrasında girilen sınavlarda başarılı olanlar Yeminli Mali Müşavir ünvanı almaya hak kazanırlar.
İlginizi çekebilir: Mali Müşavir Seçimi Nasıl Olmalıdır?
http://ticari1.com/mali-musavir-secimi-nasil-olmali